Flädersaft är något av det fräschaste och godaste jag vet i dryckesväg och det är enkelt att göra egen så länge du får tag på lite fläderblommor vill säga.
Flädersaft
ca 2,5 liter flädersaft
Ingredienser
- 30 st fläderblomsklasar
- 3 st stora citroner
- 1,5 liter vatten
- 1,5 kg strösocker
- 50 g citronsyra
Gör så här
- Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
- Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
- Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
- Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
- Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
- Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)
Recept: Monika Ahlberg
madeleines mat
Åh vad gott med flädersaft!
Från sött till salt
Ja jag blev så himla glad när jag fick knycka ett gäng blomklasar och testa att göra själv. Underbart gott! 🙂
Karolina Winqvist
Håller på att göra ditt recept på flädersaft. Visst ska den väl stå i kyl under de tre dagarna?
Krii's Kitchen
Jag låter den stå på t.ex. balkongen över natten så att den är helt kall innan jag satt in den i kylskåpet.