Citron- och limemacarons. Sött och syrligt, både i smak och utseende. I min Pinterest-feed poppade ett par sådana här gulliga macarons upp och jag har länge tänkt att jag måste göra dom. Man får så fantastiskt härlig inspiration från alla mattokiga människor runt om i världen. Sen är ju vissa saker mer komplicerade att göra än andra, man är ju trots allt en hobbybagare. Men detta var lätt som en plätt. Efter att du spritsat ut dina rundlar, dra med en tandpetare åt båda håll och banka sedan plåten i bordet så att ytan blir jämn.
ca 35 hela macarons
Kakor
100 g skållade och malda mandlar eller mandelmjöl
110 g äggvita, som stått i rumstemperatur ett dygn övertäckt med plastfolie
4–5 matskedar socker
200 g florsocker
ev gul pastafärg
Om du inte använder mandelmjöl så finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och mixa en extra gång. Använder du mandelmjöl, sikta det tillsammans med florsocker i en bunke.
Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Om du vill färga smeten är det nu du gör det. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C.
Grädda ca 10–13 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Citron- och limemarängsmörkräm
2 stora äggvitor
100 g socker
130 g rumstempererat smör
1 lime, rivet skal och saft från halva
1 citron, rivet skal och saft från halva
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
Tillsätt skal och saft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.
Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Recept på kakorna: Linda Lomelino
Linn
Men åh vad söta! De ser läckra ut. Det var evigheter sen jag gjorde macaroner, men jag tror det får bli ett gäng idag:). Trevlig blogg du har:)
Från sött till salt
Tack så hemskt mycket. Roligt att du gillar den. 🙂