Denna chokladtryffelglass från boken "Glass" var något som gick hem hos min man. Helt plötsligt så var dom slut. Kommentaren var att detta var något jag gärna fick göra igen. Man bör ha en glassmaskin för att göra denna glass så att man får den så där krämig och god.
När man gör glasspinnar så låter man glassen gå klart i glassmaskin och sedan lägger man över den i en engångsspritspåse och spritsar i glassformar. Pinnen kan man sätta i direkt eftersom smeten då redan är tjock och håller den på plats.
Vill du inte göra glasspinnar så lägger du bara över glassmassan i en burk och förvarar i frysen.
6–8 personer
Chokladglass
0,5 vaniljstång
3 dl mjölk, 3%
2 dl vispgrädde
1 msk honung
5 äggulor
1 dl strösocker
125 g hackad mörk choklad, 54–68%
Chokladtryffel
0,75 dl vispgrädde
50 g hackad mörk choklad, 54–68%
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång med frön och honung i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan. Vispa äggulor och socker luftigt i en separat bunke.
Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85°C eller tills den börjar tjockna under vispning. Ta av från värmen, det får inte koka.
Lägg den hackade chokladen i en stor bunke, häll på den varma glassmassan och vispa tills all choklad har smält. Sila av och låt glassmassan svalna, gärna i ett kallt vattenbad. Kör i glassmaskin.
Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Fyll upp en engångsspritspåse med chokladtryffeln. Låt svalna i rumstemperatur.
Varva och rippla chokladtryffeln med glassen i en burk. Ställ in glassen i minst en timme före servering.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar