Alla bakformar och de flesta kastruller och karotter är nu nerpackade. Lådorna står uppställda utmed väggarna och jag andas i fyrkant för att hålla lugnet i kaoset. Vi har dessutom helt sluta bry oss om dammet som yr från hörnen, helt enkelt för att det inte känns som någon idé. Snart 1,5 vecka kvar ...
Eftersom det mesta i köksväg alltså ligger i uppmärkta kartonger ja då är det tur att jag lagade massor av olika grejer i somras som jag inte hunnit lägga upp. Finfina glassar är på gång för publicering trots att det är höst nu. Jag lever efter devisen att allt väder är glassväder. 🙂
Denna smarriga blåbärsglass med citronmaränger bjöd jag bland annat grannarna på nu när vi hade så fint sensommarväder i augusti. Du behöver inte göra egna maränger utan kan helt enkelt köpa i affären, men då blir det inte med syrlig smak av citron. Dock blir det gott det med.
Blåbärsglass med citronmaränger
8 personer
Ingredienser – Glass
- 200 g philadelphiaost
- 3 äggulor + 2 äggvitor
- 1,75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
- 1 citron, finrivet skal
- 225 g blåbär
- 3 dl vispgrädde
- citronmaränger eller vanliga maränger
Ingredienser – Citronmaränger
- 50 g äggvita
- 125 g fint strösocker
- 1 citron, 2 msk saft och finrivet skal
Gör så här – Glass
- Vispa färskost, äggulor och socker i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, salt och finrivet citronskal.
- Mixa blåbären till en puré med en stavmixer. Vänd ner blåbärspurén i färskostsmeten.
- Vispa grädden luftig och lagom hård i en bunke.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum i en annan bunke.
- Vänd först ner grädden i färskostsmeten och sedan äggvitan.
- Dela marängerna i mindre bitar och varva dom med glassmeten i en frystålig form eller burk. Frys i ca 5 timmar.
- Servera eventuellt tillsammans med fler maränger och färska blåbär.
Gör så här – Citronmaränger
- Finriv skalet av citronen och pressa ur 2 msk citronsaft
- Blanda samman strösocker, äggvita, citronsaft i en metall- eller glasskål och sätt skålen över ett vattenbad.
- Vispa med en handvisp tills äggviteblandingen nått ca 62°C.
- Ta av skålen från vattenbadet och vispa med en elvisp eller i en köksassistent på hög fart tills marängen har svalnat och är fast och styv. Mot slutet vispar du ner det finrivna citronskalet
- Sätt ugnen på 150°C.
- Klicka eller spritsa ut maränger i valfri storlek på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda marängerna i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan värmen till 100°C och fortsätt att baka marängerna i ca 1 timme. Dom ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Krista
Håller definitivt med om att allt väder är glassväder 🙂
Vilken fin blogg du har!
Krii's Kitchen
Tack snälla vad glad jag blir.
Matsdotter
Jösses vad gott det såg ut 🙂 fina bilder!
Krii's Kitchen
Tack så mycket! Ja den är väääldigt god. 🙂