Senare tidens glassproduktion har som vanligt resulterat i mängder med äggvita. Då tar jag och bakar macarons, i det här fallet björnbärsmacarons. Gick lite på känsla när det gällde smaksättningen och jag gissar att det kan skilja sig mycket mellan olika björnbärssylter så smaka av tills du är nöjd. Sött blir det, men eftersom jag gör dom så små så tycker jag inte att det gör något.
Björnbärsmacarons
ca 30 dubbla kakor
Ingredienser – Kakor
- 110 g mandelmjöl
- 170 g florsocker
(knappt 3 dl) - 90 g äggvita (ca 3 st)
- 2 msk strösocker
- lila och blå geléfärg
Ingredienser – Fyllning
- 2 stora äggvitor
- 100 g socker
- 130 g rumstempererat smör
- ca 1 dl björnbärssylt eller efter smak
Gör så här – Kakor
- Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta i en finmaskig sil.
- Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
- Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
- Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
- Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Gör så här – Fyllning
- Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir ca 65°C eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
- Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
- Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter att allt smör är tillsatt, vispa 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
- Tillsätt björnbärssylten i marängsmörkrämen under vispning och vispa några minuter tills det blir en slät kräm.
- Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Recept på kakorna: Mia Öhrn
Lämna gärna ett svar