Snart är ännu en vecka till ända – bara fredagen kvar. Det går liksom fort nu.
Jag har för första gången börjat odla lite och mina små tomatplantor och båda sorters basilika växer så det knakar på fönsterbrädet. Jag googlar hej vilt för att ta reda på hur jag ska göra nu när jag ska plantera om de små liven och köper krukor på löpande band. Många krukor blir det…
Jag har även sått en kruka med ärtor och jag och M kniper ärtskott lite då och då för dom är så goda. Dessutom är dom väldigt trevliga att ha med på bild, som här i denna ärt- och myntarisotto.
En väldigt fräsch och god risotto som är perfekt som den är, men vill du bygga på måltiden lite så passar den att ätas både till fisk och kyckling.
Ärt- och myntarisotto
4 personer
Ingredienser
- 4 dl färska myntablad
- 1 tsk flingsalt
- 1 msk olivolja
- 200 g sugarsnaps
- 50 g smör
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl vitt vin
- 350 g carnaroliris
- 1,5 l kycklingbuljong
- 2 dl parmesan, finriven
- 250 g frysta ärtor, tinade
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Mortla eller mixa mynta och salt grovt. Tillsätt olja och blanda väl. Ställ åt sidan.
- Koka upp vatten i en kastrull och häll i sugarsnapsen. Låt dom koka någon minut, häll snabbt av vattnet och fyll på kastrullen med iskallt vatten så att kokningen avstannar. Ställ kastrullen åt sidan.
- Finhacka lök och vitlök.
- Smält hälften av smöret i en vid kastrull eller traktörpanna. Fräs lök och vitlök, rör om lite då och då och stek den mjuk i ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka i 2 minuter.
- Tillsätt riset och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll på lite buljong och låt koka på svag värme utan lock. Späd med lite buljong i taget tills riset är mjukt men med tuggmotstånd, ca 20 minuter.
- Häll av vattnet från sugarsnapsen.
- Ta risotton från värmen och rör ner resten av smöret, parmesan, ärtor, sugarsnaps och myntamixen. Smaka av med salt och peppar. Se till att risotton är lös innan osten tillsätts eftersom osten gör att risotton blir fastare i konsistensen.
- Servera genast.
Lämna gärna ett svar