Apple pie-glass

Apple pie-glass
Denna glass var något av det godaste jag ätit. Ok, jag säger det ganska ofta. Men wow! Kommer på mig med att gå i skåpet och mumsa på dom där vaniljsmulorna i tid och otid. Gjorde nämligen lite mer än man skulle, så jag fick över.

Gillar man äpplepaj är det här en given glass att göra. Ingen glassmaskin behövs och orkar man inte så kan man ta och skippa att baka sina egna smulor. Man tar bara lite goda mördegskakor, bondkakor eller vaniljdrömmar och smular ner. Men jag lovar, smulorna är väl värda att göra.

 

8–10 personer

Äppelkompott
2 äpplen, skalade och skurna i små bitar
3 msk vatten
3 msk strösocker
0,5 tsk malen kanel

Koka upp äppelbitarna i vattnet och tillsätt sockret. Sjud ett par minuter. Dra av från plattan och rör ner kanelen.

 

Vaniljsmulor
37,5 g smör, skuret i tärningar
1 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175°C.

Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.

Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.

 

Färskostglass
200 g Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
3 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel

Vispa ihop Philadelphiaost, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt.

Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.

Vispa äggvitan i en separat skål och vänd ner den sist tillsammans med kanelen.

Varva färskostglass, äppelkompott och smulor i en form eller små portionsformar och ställ in i frysen och låt stå minst 4–5 timmar. Sätt på ett lock om glassen ska sparas en längre tid.

 

Recept: Elisabeth Johansson

Comments

 1. Emma says

  Jag och min familj ska precis smaka den här efterrätten! :)

  När jag hade fyllt fyra formar förstod jag inte varför det blev massor över. Jag fyllde en till och sedan fick jag lägga resten i en låda och stoppa i frysen. Sedan läste jag receptet igen och såg att det stod 8-10 portioner; som jag jag skrattade då! 😛 Tror det blir lite mycket äppelkompott i varje då eftersom jag tog all till fem formar, men förhoppningsvis blir det bra. Jag skriver igen när vi smakat!e

  • Från sött till salt says

   Haha ja, jag har också gjort det misstaget med ett och annat recept. :) Men man kan väl aldrig få för mycket äppelkompott eller? 😉 Hör gärna av dig med vad du tyckte, trots överdoserandet av äpple. Men visst är den enkel att göra?

   /Ulrica

   • Emma says

    Den var väldigt enkel att göra ja, och det skadar inte att ha glass över i frysen för den var väldigt god! :)

    Det var inte för mycket äppelkompott nej, men däremot hade all kompott sjunkit till botten trots att jag lagt det i lager och den var så stelfrusen att det knappt gick att äta den. :/ Hur gör du för att den inte ska sjunka? Är din glassmet väldigt fast? (den här var lite tjockare än ovispad grädde)

    Smulorna var underbara!

    • Från sött till salt says

     Hm, jag tror inte att jag gjort något särskilt när det gäller äppelkompotten. Kan nog vara så att jag inte ”överdoserade” den så att det inte blev så tungt och sjönk till botten. 😉 Smeten brukar vara ganska tjock och fluffig om jag inte minns fel. Det var ett tag sedan jag gjorde det så jag minns inte helt säkert. Smulorna är galet goda och jag har en tendens att nästan äta slut på dom innan dom hunnit ner i glassen.
     Ha en toppenlördag! 😀

Trackbacks

 1. […] Apple pie-glass. En riktig favorit som inte kräver glassmaskin. Bara smulorna är värda att göra. Eftersom jag inte läste originalreceptet så noga så gjorde jag en hel sats med smulor, men i glassen används bara halva mängden. Fick alltså en liten burk över, men den blev inte långvarig i skåpet. Här är ingredienserna skrivna efter halva mängden, därav de lite udda måtten. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *